W tym artykule podam Ci pięć moim zdaniem najlepszych produktów bogatych w kolagen, które możesz dodać do swojej diety dla lepszej skóry i włosów.
5 najlepszych produktów bogatych w kolagen
W tym artykule podam Ci pięć moim zdaniem najlepszych produktów bogatych w kolagen, które możesz dodać do swojej diety dla lepszej skóry i włosów.
Kolagen jest białkiem składającym się z łańcuchów aminokwasów.
Z każdym rokiem nasz organizm co raz mniej go produkuje i to właśnie ten brak kolagenu prowadzi do tego że pojawiają się zmarszczki, przerzedzają włosy i pojawiają bóle stawów. Dobra wiadomość jest taka, że są pokarmy, które są bogate w kolagen i pomogą zwiększyć jego poziom w organizmie.
Istnieją 3 główne rodzaje kolagenu, każdy z nich jest odpowiedzialny za inną część ciała. Typ 1 i 3 są często spotykane razem i są one najbardziej korzystne dla twoich włosów, skóry i paznokci. Stanowią razem 90% całkowitego kolagenu w organizmie. Typ 2 jest najbardziej korzystny dla stawów, więc jeśli dochodzisz do siebie po kontuzji lub jesteś sportowcem musisz skupić się na tym typie.
typ 1 - zapewnia skórze jędrność, elastyczność i gładkość
typ 2 – najważniejszy dla chrząstek i ścięgien
typ 3 – bierze udział w zabliźnianiu ran (regeneracji)
Oto moje top 5 produktów bogatych w kolagen.
#1 BULION KOSTNY – nasze kości są bogate w kolagen więc nic dziwnego, że bulion gotowany z nich będzie zawierał dużo kolagenu. Pamiętaj jednak, że aby go uwolnić należy taki bulion bardzo długo gotować. Najbardziej wartościowy wyjdzie po dodaniu do niego różnych rodzajów kości, nóżek i szpiku.
Składniki:
4 litry wody
30ml octu jabłkowego
1-2kg kości
3 listki ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w garnku lub wolnowarze. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj około od 24 do 72 godzin (im dłużej będzie gotowany tym więcej składników odżywczych trafi do niego). Przelej przez sito do innego garnka aby pozbyć się resztek kości.
Dla urozmaicenia smaku, podczas gotowania możesz dodać włoszczyznę.
#2 SKÓRA ŁOSOSIA – występuję tu głównie typ 1 kolagenu. Ma największe stężenie omega-3 z wszystkich ryb i to w postaci DHA i EPA. Kolagen rybi ma mniejszy rozmiar cząstek niż inne typy kolagenu zwierzęcego, dzięki czemu jest 1,5 razy bardziej biodostępny. Pamiętaj jednak następnym razem kupując łososia aby wybierać kawałek ze skórą ;)
#3 SKORUPKI JAJEK – tak naprawdę kolagen znajduje się w błonie skorupki jaja, która pokrywa wnętrze skorupy. Jest to typ 1 kolagenu.
Zastanawiasz się jak jeść czy przyrządzić skorupki?
Skorupki po jajkach pozostaw na 7 dni aby się wysuszyły a następnie zmiel je w młynku do kawy, blenderze czy robotem kuchennym. Uzyskany proszek dodawaj do jedzenia. Skorupki jajek są również bogatym źródłem wapnia, 1g skorupek zawiera około 400mg wapnia gdzie dzienna dawka wynosi około 1000mg.
#4 SKÓRA WIEPRZOWA – możną ją usmażyć jako chipsy, dodać do wywaru/rosołu, jest jej dużo w „normalnych” parówkach (nie tych z szyneczki), golonka, ogony czy uszy.
#5 SKORUPIAKI – najwyższe w kolagen typu 1.
Pamiętaj, że do syntezy i przyswajania kolagenu niezbędna jest witamina C oraz A i E. Zadbaj o nie podczas spożywania produktów bogatych w kolagen.